Vilka är farorna med att inte rengöra din skorsten?

Vilka är farorna med att inte rengöra din skorsten?

Eldstäder är bland de mest eftertraktade efter funktioner i ett hem. De ger en dekorativ touch och stämning som sprakande brasa ger ett mjukt ljus och värme. Men eldstäder kan vara en stor källa till oro i hemmet eftersom de kan orsaka allvarliga problem om de inte är ordentligt omhändertagna. Anställa en Sotare att rengöra den kommer att bidra till att undanröja faran, och det är bra att vara medveten om vad som kan hända om du inte.

Bränder

När trä brinner i en öppen spis röken och del av värmen flyr genom en ventilation axel kallas en skorsten. När trä brinner det skapar en sotiga material som kallas kreosot som successivt samlar på insidan väggarna i skorstenen. Kreosot tjocknar det smalnar passagen i skorstenen och så småningom orsakar en blockering om inte rensas ut ordentligt av en Sotare. Kreosot är också brännbart, och värmen bygga upp eller stigande gnistor från en spis nedan kan orsaka kreosot till eld och kan resultera i en hem brand.

Toxicitet

När elden brinner en bränslekälla avger den biprodukter, av vilka några är mycket giftigt. Bland de gaser frigörs när trä brinner i en öppen spis är kolmonoxid. Även om det kanske är mer uppenbart när skorstenen blockeras än när du har problem med kolmonoxid med en gasspis, är ämnet fortfarande lika giftigt när det kommer från en vedeldad öppen spis. Vissa människor kan bortse från huvudvärk eller illamående eller även trötthet som symptom inte är relaterade till deras hemmiljö när de kunde faktiskt ha drabbats av kolmonoxidförgiftning eftersom skorstenen är smutsig och inte tillåter gasen att fly. Kolmonoxidförgiftning är potentiellt dödliga.

Lukter

När röken från din spis inte kunna fly genom skorstenen eftersom det inte har städats, är den enda platsen för röken att gå inne i hemmet. Även en kort exponering för tät rök från en öppen spis kan orsaka du mattor, möbler, kläder och även väggarna att ta på en rökig lukt. En svag doft av rök från en öppen spis kan vara tilltalande för vissa, är det osannolikt att den tunga rökig lukten kommer att uppskattas av alla i huset. Röken kan även orsaka permanenta skador på delar av ditt hem eftersom lukter inte kan kunna tas bort i vissa fall.

Statistik

Totalt sett är den största oro när det gäller skorsten rengöring förebyggande brandskydd. För att få en uppfattning om hur stor av en problem skorstenen bränder kan vara, kolla in brand statistiken från Consumer Product Safety Commission webbplats. Numrerar från 2005-2007 rapport som släpptes i 2010 visar att det finns ett genomsnitt av 385,100 bostäder struktur bränder i USA varje år. I genomsnitt är eldstad och skorsten orsaken till cirka 26 000 av dessa bränder, av vilka många kan förhindras med skorstenen rengöring. Detta gör eldstäder och skorstenar den vanligaste orsaken till struktur bränder, nästan dubbelt så stor som den nästa högsta orsaken, ugn och utbud.