Vad är växtceller & vävnad system?

Vad är växtceller & vävnad system?

Växter är komplexa system med specialiserade typer av vävnader och celler som stöder växten, metabolisera näringsämnen och utföra andra funktioner som är nödvändiga för livet. Växter har tre huvudsakliga typer av vävnader: marken, dermal och kärlvävnad. Växtceller är grupperade i tre typer: parenkymet, collenchyma och sclerenchyma celler.

Parenkymet celler

Parenkymet celler har tunna, flexibla väggar och utgör merparten av cellerna i en växt. Detta är arbetshästen celler av växten, eftersom de inte är specialiserade och kan ändra för att utföra olika funktioner, beroende på behoven av anläggningen. Vissa funktioner som de utför inkluderar fotosyntes och andra metabola processer.

Collenchyma

Flexibla celler med ojämn vägg tjocklekar, collenchyma celler är samlade för att ge stöd och struktur till växter. Collenchyma finns ofta som en del av kärlknippena.

Sclerenchyma

Sclerenchyma är högt specialiserade stöder celler. Sclerenchyma gör den mest bra för växter när de är döda, eftersom deras kvarlevor ger växter stelhet, gör det möjligt att vara rak och upprätt. Sclerenchyma celler skapar fiber i växter och även utgör de hårda skal som omger nötter eller frön.

Dermal vävnad

Dermal vävnad består av en växt primära yttre höljet och separerar anläggningen från dess miljö. Epidermis, som gör upp de flesta av dermal vävnad, är oftast bara ett lager av celler som täcker rot, stam och blad. Specialiserade celler i överhuden skapa stomata, som är porer som möjliggör utbyte av gaser och vatten mellan anläggningen och dess miljö.

Kärlvävnad

Kärlvävnad ansvarar för att transportera vatten och näringsämnen i hela anläggningen. Två typer av celler gör kärlvävnad: xylem celler, som flytta vatten, och phloem celler, som transporterar näringsämnen.

Marken vävnad

Marken vävnad innehåller alla vävnad system som varken är vaskulär eller dermal. Denna vävnad serverar olika funktioner, inklusive stöd för att hålla växten upprätt, agerar som lager för att lagra stärkelse eller bedriva fotosyntes. Andra marken vävnadsceller är fyllda med pigment som ger färg till frukt, grönsaker och andra delar av anläggningen.