Vad är en tråd Gage?

Vad är en tråd Gage?

Tråd gages mäter verktyg används för att identifiera pitch eller varv per tum (TPI) på maskinbearbetade detaljer. Pitch gages är exakt spårat metallklingor som matchar TPI av olika typer av trådar och tråd campingtomter. Ring gages används för att mäta exaktheten av trådar i den yttre ytan av stavar eller rör. Plug gages kontroll av trådar knackade inuti hålen överensstämmer.

Pitch Gage

Tre grundläggande typer av tråd tonhöjd gages behövs för identifiering av gemensamma maskindelar. Separat gage verktyg krävs för metriska maskinen tråd och kejserliga tråd. En helt annan tråd gage krävs för att matcha den bredare stilen av Acme tråden. Flerbladiga gages är vanliga, med flera olika patenterade mönster tillgängliga. Om tänderna av gage passar trådar, är planen detsamma som det stämplat på gage.

NPT Gage

I pipe passande, måste trådar skäras i ett vanligt intervall för en bra tätning. Gages för National Pipe Thread (NPT) standard kommer i två typer - ring och plugg. Detta är go/no-Avbryt gages som ger ett pass eller misslyckas rating för delen testas. Ring gages tråd på en pipe eller en stav, medan plug gages tråd till en gängade passande. Varje typ mäter fyra fulla varv på tråden är korrekta. NPT rördelar uppfyller denna standard kommer att ge en bra tätning om en tätning medium som teflontejp används i leden.

NPTF

National Pipe Thread bränsle (NPTF) rördelar måste uppfylla en högre standard. De grundläggande typerna av gages används för att bedöma riktigheten av trådarna som är samma som för icke-Spridningsfördraget--ring eller kontakten. NPTF rördelar är så precisa att när skärpt de bildar en torr tätning. Kontrollera att tråden kvaliteten kräver kontrollera riktigheten i den tråden crest och roten--de höga och låga punkterna i den tråd - liksom gängstigning. Speciella gages kallas 6-steg behövs för att utföra detta test.

Master Gage

Eftersom gages slits ut och kan skadas av felaktig användning, skall gages sig regelbundet kontrolleras för noggrannhet. Motsvarande uppsättningar av master tråd gages används för att bedöma huruvida en gage bärs ut eller fortfarande användbar. Standarder för master gages är högre än för antingen standard tråd gages eller delar. En ny del som passerade inspektion är inte en ersättning för en master gage.

Försiktighetsåtgärder

Kranar och dör bör inte användas i stället för en pitch gage eftersom de kan skada trådarna som kontrolleras. Tråd gages av alla typer skall hållas ordentligt. För att säkerställa noggrannhet, bör gages rengöras före användning. Gages är för mätning endast--inte tvinga dem på delar eller använda dem för att rensa upp eller storlek marginella delar. Om en gage bryts eller om du misstänker skada, kolla med en master gage och ersätta den om det behövs.