Tornado skador fakta

I USA förekommer tornados främst i våren och sommaren öster om klippiga bergen. Enligt NOAA nationella svåra stormar laboratoriet, få i ett genomsnittligt år, 800 tornados rapporterade rikstäckande. De tromberna leda ett genomsnitt på 80 döda och mer än 1 500 skadade per år. Tornados också följa orkaner och tropiska stormar i andra delar av landet.

Beskrivning

En tornado består av en snabbt roterande kolumn luft når ner från ett åskväder till marken. Även kallad kan tratt moln, tornados orsaka allvarliga skador, särskilt med våldsamma tornados nådde vindhastigheter på 250 miles per timme eller mer. Sökvägarna för förstörelse kan nå mer än en mil brett och 50 miles lång. Tromber som bildar över varmt vatten kallas tromber. Tromber är sällan skada om inte de flytta inåt landet där de blir tornados.

Bedömningen av skada

Den vanligaste metoden som används för att bestämma tornado skador är baserad på den förbättrade F-skalan. Metoden tittar på skador på 28 olika typer av byggnader och träd. Sedan metoden använder den mest intensiva skadan inom väg tornado för att bestämma styrkan, som visar den mest våldsamma tromben med F5.

Styrka

Storlek eller form av en tromb indikerar inte dess styrka. I stället få tornados klassificeras som svaga, starka eller våldsamma stormar enligt flera faktorer, inklusive vindhastighet. Sjuttio procent av alla dödsfall inträffa under våldsamma tornados, som kan pågå upp till en timme. Våldsamma tornados utgör ändå bara 2 procent av alla tromber.

Myter

Många tror att floder, sjöar och berg finnas kvar kassaskåp från tornados, men detta är falskt. Enligt NOAA gick en tromb genom Yellowstone National Park på 1980-talet, orsakade stor förödelse på ett 10 000 fot berg. Många människor tror att de ska öppna sina fönster när hotet om en tornado visas. Istället för att öppna windows som tillåter våldsamma vindar att ange struktur, chef för en säker plats i stället. En sista myt att skingra innebär det faktum att lågt tryck orsakar byggnader att explodera tornado i passerar. Faktiskt blir skadorna av kraftiga vindar och skräp RAMMA in i strukturera, inte lågt tryck.

Historiska

En av de dödligaste tornados ägde rum i mars 1925. Tornado flyttade mellan 60 till 73 miles per timme för 219 miles över delar av Missouri, Illinois och Indiana, producera F5 skada och döda 695 människor. Enligt NOAA, en av de största utbrotten av tornados inträffade på April 3 och 4, 1974, när 147 tornados rörde ner i 13 länder och flyttade till Kanada. Tromberna dödade 318 människor och orsakade 5,454 skador i USA ensam. Tornado som orsakat de flesta skador inträffade i Topeka, Kansas i juni 1966. Skador från den tornado, justerat för inflation, nått mer än 1,5 miljarder dollar i 2007 dollar.