Tips på Vanda orkidéer

Tips på Vanda orkidéer

Vanda orkidéer producera blommor upp till 4 inches i diameter, har tjocka, köttiga antenn rötter och stora blad som växer från kronan av anläggningen. Vanda orkidéer hör hemma till den östra halvklotet och finns i Indien, Himalaya, Sydostasien, Indonesien, Filippinerna, södra Kina och norra Australien. Dessa orkidéer växer i träd med rötterna hänger i luften. Vanda orkidéer odlas kommersiellt för sina brett utbud av blommor, och används i Hawaii för att traditionella färska blommor leis.

Köpa växter

Tre aspekter av en Vanda orkidé anläggning att tänka på innan köp är storlek och ålder av anläggningen, dess skick och dess anor. De största växterna är oftast det bästa valet, som visar styrka och kraft och tidigt blommande tendens. Vi ser på skick, robust växter är bäst, med fläckfritt blad, särskilt lägre blad och knubbig rötter med nya tips. Växter i ny planteringsjord medium och rena krukor blir hälsosammaste, att undvika röta eller svamp villkor. Den orkidé namn indikerar om det är en hybrid, (dvs Vanda Pukele x Ascocentrium curvifolium) och det är namnen/kors blir inom parentes. Naturliga hybrider på samma sätt namnges och märkt, men utan parentes: Vanda x charlesworthii.

Uppväxtmiljö

Vanda orkidéer behöver en balanserad miljö med varma dagar (80 grader F), något svalare natt temperaturer, hög luftfuktighet, riklig fukt utan blöt villkor och ljusa filtrerad ljus. Lämna inte orkidéer i full sol, eftersom bladen kommer att bränna och anläggningen kommer att utveckla problem från stress. Bra luftning runt växter och gradvisa förändringar i miljön hålla växter frisk och stressfri. Tecken på stress och ohälsa i Vanda orkidéer inkluderar tunn eller ruttnande rötter, ställen och markeringar på blad och blad och blom-släpp.

Nutrition

Vanda orkidéer behöver ofta utfodring med låga kväve, hög fosfor och kalium gödsel, särskilt under sommarmånaderna. Dock är alltför gödsling inte bra för orkidéer. Rekommenderas en mild flytande gödselmedel och vattna väl för att undvika brinnande rötter och blad. Bra krukväxtjord med organiskt material ger extra näring stöd.

Vatten

Vanda orkidéer behöver daglig vattning för att hålla sina tjocka rötter knubbig med fukt till stöd för växter och blommor. Hög fuktighet--cirka 80 procent--krävs också för friska Vanda orkidéer. I en varmt växthus miljö, måste fuktighet övervakas. I hemmiljö som en krukväxt, är dagliga imma med en sprayflaska skyldig att hålla tillräcklig luftfuktighet. Rent, kemikaliefri vatten är en nödvändighet för epifytiska växter som orkidéer som är känsliga för jord och luft fukt villkor.