Sorter och avkastning av mango

Sorter och avkastning av mango

Mango är en frukt som frodas i tropiska och subtropiska klimat och odlas i många delar av världen. Enligt G. Marshall Woodrow i sin bok "Mango, dess kultur och sorter", poeten Amir Khusrau kallad mango stolthet trädgården och ädlaste frukten av Hindustan. Det finns många sorters mango som skiljer sig åt i deras utseende, smak, konsistens och avkastning.

Ataulfo

Ataulfo mango kallas även honung, Manila eller champagne mango. De är små och täta och allmänhet har levande orange eller gult kött. Till skillnad från vissa mango, Ataulfos är inte trådiga och de har en stor kött huden förhållande, att ge dem en större avkastning än större mango.

Ataulfos är mogna när huden har blivit en djup, gyllene färg och är lite rynkiga. Deras högsta tillgänglighet är under månaderna från mars till juli och de är skördats under våren och falla säsonger.

Tommy Atkins

Tommy Atkins mango är stora, ovala frukter som har sitt ursprung i Florida och allmänt odlas och säljs i USA De är fibrösa mango med hud som varierar från grönt till rött och köttiga, gult kött.

Populariteten av växande Tommy Atkins resultat från dess motstånd mot sjukdomar, lång hållbarhet och förmåga att resa långa sträckor utan att bryta. Dess topp tillgänglighet inträffar under mars till juli och oktober till januari. Enligt Pete Peterson i sin 2009 artikel, "Pikant smak markerar Tommy Atkins mango," produceras anekdotiska experiment med Tommy Atkins mango avkastning av ungefärligt 35% avfall.

Francis

Francis mango odlas främst i Haiti och utgör 15% av landets totala mango produktion. De har ett avlångt s-form och en smak som är rika, kryddig och söt. Konsistensen är mjuk och lite fibrer. Huden är gul med inslag av grönt och köttet är en djupt orange-röd. Francis mango peak tillgänglighet är maj-juli.

Haden

Haden mango har sitt ursprung i Indien och inspirerade den första storskaliga mango industrin i Florida. Den ovala Haden väger generellt 16-24 uns och idag växer huvudsakligen i Mexiko. Huden är vanligtvis röda med grön och gul övertoner, medan köttet är en djup gul-orange.

Keitt

Liksom Haden, Keitt mango tros kommer ursprungligen från Indien, men blev populärt odlas i USA Köttet av Keitt är saftiga men fast med några fibrer och dess hud är mörkt till medium grön. Det har en stor oval form och är mest tillgänglig under månaderna augusti och September.

Mango avkastning

Mango avkastningen varierar efter region och påverkas också av väder, växande system och andra faktorer. Indien är den ledande mango producerande land med andra stora tillverkare inklusive Kina, Thailand, Mexico, Pakistan, Filippinerna, Indonesien, Brasilien, Nigeria och Egypten. Enligt Socialstyrelsen trädgårdsodling har mango en genomsnittlig avkastning på 5-9 ton per hektar.