Skillnader i glas

Skillnader i glas

Glas-making och relaterade applikationer har varit del av människans historia för 5000 år, enligt Canadian Museum of Civilization. Termen "glas" hänvisar generellt till glas-objekt används för att äta och dricka. Glasvaror varierar beroende på art stil, land och år av skapelsen. Men glas objekt också skiljer sig åt i kemiska konstitution och särskilt enligt syfte och använda.

Användningsområden

Form av ett glas objekt speglar ofta dess syfte. Catering glas innehåller stamceller glasögon i olika former. Flöjter används för champagne och mousserande viner, medan stammen glasögon med en större skål är lämpliga för rött vin, eftersom denna form ökar kontakten av drycken med luften, förbättra dess doft. Snapsglas för tequila och andra alkoholhaltiga innehåll uppsluppen är små, jämfört med andra glasögon. Öl steins har handtag och kan rymma så mycket som en liter. Även om mer ofta relaterade till drinkar, även glasvaror tallrikar och skålar.

Design

Glas kan ha olika konstnärliga värde, beroende på design, plats och tid det producerades. Murano glas, produceras i venetianska ön av det samma känt sedan urminnes tider, är internationellt känd för sina färgstarka och utarbetade mönster. Enligt Consorzio Promovetro Murano, under renässansen uppfann venetianskt glas-makers kannor och flaskor i en klassisk stil baserad på avlånga och välproportionerad former. Renässansens böhmiska glas kännetecknas av detaljerade gravyrer. Enligt Corning Museum of Glass, med tillkomsten av glas-making världsutställningar efter 1851, började bohemiska hantverkare att lära sig om konst stilar av andra länder, vilket resulterade i nya dekorativa funktioner och förbättringar.

Material

Tillverkning av glas innebär smältning av kvarts, som är en beståndsdel i sand. Enligt George G. Odian i "Principer för polymerisation" är smält kvarts glas, som består av ren kiseldioxid, en av de mest kemikaliebeständiga glasögon. Men begränsar dess höga kostnad dess användning. I normala glas applikationer är soda-lime, aluminiumsilikat och borsilikatglas vanligare. Förutom kvarts innehåller soda-lime glas kalcium, natrium och kalium, som krom och kobolt att producera gröna och blå glasen. Kristallglas tillverkas genom att ersätta kalcium för bly. Aluminiumsilikat och borsilikatglas är värmebeständiga och används ofta i bakning kokkärl, mätning av koppar och andra köksredskap.