Rose växters tillväxt

Rosor är buskar

Rosor är lövfällande buskar, vilket betyder att de förlorar sina löv på vintern, men deras vedartade baser och stjälkar (kallas canes) kvar året runt och få längre med nästa års tillväxt.Några rosor växer långa käppar som kan tränas på murar, spaljéer eller andra strukturer och ser nästan ut som vinstockar. Dessa kallas ofta klätterrosor. Men långa stjälkar har inte de delar som fäster, som rotskott eller slingrande stjälkar, så strängt taget, dessa växter är inte "klättrare," de är "leaners." Canes luta mot stödjande strukturer och måste knytas för att finnas kvar. Dessa rosor är alltför buskar, bara med extra långa stjälkar.

Bästa platser för tillväxt

De flesta rosor trivs i solen. De behöver minst sex timmar i solen varje dag för optimal tillväxt, vilket betyder att solen slår bladen på växten direkt för alla då. Rosor föredrar att få solljus hela morgonen och eftermiddagen. I kallare eller grumligare klimat, kommer att de göra bra i platser som får full sol hela dagen; i varma klimat kan de föredrar mottagande brokig skugga under de varmaste timmarna på dagen.Roses' andra huvudkravet är jord som rinner snabbt. Rosorna behöver regelbunden fukt, men de överlever inte länge i vattendränkt jord.

Avståndet beror på klimatet

I kalla klimat, kan ros plantor dö tillbaka till marknivå varje år. I den här situationen får de aldrig så stor som i varmare klimat. Typisk modern rose arter, som hybrid teer och grandifloras, kunde planteras 2 till 2 1/2 fot ifrån varandra där vintrarna är svår. I mer måttliga klimat, bör samma arter fördelade 3 feet isär för att rymma större tillväxt varje år. Och i frostfritt klimat, där tillväxten äger rum året runt, dessa rosor måste vara placerade minst 4 fötter apart.Buske rosor och de flesta äldre sorter är heftier växter och behöver betydligt mer utrymme. I områden med kalla vintrar, lämna 5 till 6 fot mellan växter, dubbelt så stor som i varmare områden. I alla klimat behöver typer med långa, övergripande käppar mer utrymme än de med kortare käppar.