Naturliga användningsområden för ett sumak träd

Sumak, en buske eller litet träd ofta planteras i trädgårdar och bredvid motorvägarna, har ätliga och medicinska användningsområden. De sorter som används är Rhus coriara, hemma i Medelhavsområdet och Mellanöstern, och Rhus glabra, R. glabra, R. copallina, R. integrifolia, R. trilobata och R. typhina, naturligt i Nordamerika. Dessa ätbara sumacs har rödaktig brun, upprätt bär kluster. Det finns en giftig sumak som inte bör användas, kiurushi vernix eller Rhus vernix. Det har lätt urskiljbara vit hängande frukt kluster.

Skörd

Samla in rödaktig brun, upprätt bär kluster av Rhus coriara, R. glabra, R. copallina, R. integrifolia, R. trilobata eller R. typhina från mitten av sommaren igenom början av hösten. Den sura smaken av bären kommer från äppelsyra på hårstråna som täcker bären. Denna syra sköljs bort av regn, så sumak skördas efter ett regn har ingen smak. Skörda ätbara sumak bär minst tre dagar efter senaste regnet falla.

Sumak-ade

Samla in kluster av rödaktig brun sumak bär. Ifrån dem från stjälkar i en blender och täck med kallt vatten. Puls några gånger att bryta upp berry klumpar. Låt sitta över natten i kylskåp. Sila genom ett papper eller en tygbit filter för att ta bort både bär och fina hår. Sockra efter smak och servera kyld som lemonad-liknande dryck. Bevara genom att fylla ice cube fack med osötad sumak extraktet. Överföra frysta kuber till frys containers.

Sumak pulver

Samla in kluster av rödaktig brun sumak bär. Remsor bären från stjälkarna och placera i ett enda lager mellan skärmar eller i papper eller tyg påsar. Låt torka i en vecka. Mala till ett fint pulver i en kaffe eller spice grinder. Lagra i glasburkar från direkt ljus och värme. Lägg till i mellanösternstil recept som hummus för färg och tartness. Använda inom ett år.

Oätliga användningsområden

Flytande extrakt av sumak bär har använts som en sammandragande gurgla för halsont och för att behandla feber och förkylningar. Både rötter och bär har använts externt som ett grötomslag att behandla munsår, hemorrojder, kräfta sår, och vårtor, samt kroniska hudsjukdomar. Sumak har också använts i garvning läder, och som ett naturligt färgämne som ger både gula och vinröda färger beroende på vilken bearbetningsmetod används.