När ska man beskära Spirea buskar?

När ska man beskära Spirea buskar?

Spireas är tunga blommar, härdiga buskar som tål en kraftig beskärning för att hålla dem i formen. Dessa buskar varierar i storlek från 3 till 10 fot hög, med en något bredare spridning. Vissa spireas blommar på gammal knopparna medan andra blommar på ny tillväxt. När att beskära beror först har på vilken typ du. Lyckligtvis finns det ett praktiskt knep för att berätta för dem isär.

Tidsram

Rosa spirea bär sina blommor på knopparna utvecklas i den aktuella säsongen. Därför, och eftersom det är lättare att beskära busken grenar innan anläggningen ger ut sina blad, plommon spirea när som helst från sent ramlar till tidigt på våren. Vit spirea utvecklar sina blommor från förra säsongens knoppar, vilket innebär att beskärning måste senareläggas till efter planta blommor--normalt i slutet av våren-- eller blommande displayen kommer att minska.

Typ

Att berätta när du ska beskära, gå i färg regeln för rosa eller vita blommor (se nästa steg). Vanliga typer av white-blommande spirea är van Houttei och Thurberg, medan rosa-blommande sorter är Anthony Waterer, Froebel och Goldflame.

Processen

Om du vill beskära de vita spireas, ta bort upp till en tredjedel av gamla stjälkarna direkt efter planta blommor. Äldre stjälkar känns tjockare, har en mer woody utseende och producera färre blommor. Ta bort dessa stammar varje år för att bibehålla en frisk planta. För rosa spirea, skära ned alla stjälkar till en höjd av cirka 4 inches från höst till tidig vår. Anläggningen kommer att växa nya blommor och blommar igen.

Överväganden

Din spirea kan inte behöva beskäras varje år. Om du är nöjd med storleken och tätheten av busken, hoppa över ett år. Dessutom trimma bort grenar utanför den optimala tidsramen för spirea beskärning om så gynnar det växtskydd. Kontrollera skadade regelbundet för brutet, sjuka eller döda grenar; ta bort dessa när som de märkas.