När du ska beskära min Clematis Jackmanii

När du ska beskära min Clematis Jackmanii

Clematis är perenn vinstockar som lägger till en färgglad vertikala element i trädgårdar. Klematis i gruppen Jackman är uppskattad för sin stora blomningar. De är den största och mest utbredda typen av clematis i Amerika, enligt Ron Smith i North Dakota State University. Det finns tre grupper av klematis, uppdelat utifrån beskärning metod eller tid på året att beskärning bör göras. Clematis x jackmanii anses en sen blommande sorten och bör beskäras därmed.

Beskärning sent blommande Clematis

Sent blommande clematis, som klematis x jackmanii, bör beskäras kraftigt på senvintern eller tidiga våren. Denna grupp av clematis producerar blommor på nytt trä från innevarande års tillväxt. Det finns en huvudsakliga spola av tillväxt, oftast i juli och augusti. Om du vill beskära, kan vinstockar skäras inom 6 till 12 inches av marken på senvintern eller tidiga våren. Alternativt vänta tills bud paus senare under våren och beskära tillbaka till högsta ny tillväxt.

Andra typer av Clematis

De andra två grupperna av clematis inkluderar clematis som blommar på förra årets tillväxt eller gammalt trä och clematis som producerar blommor på både gamla och nya tillväxt. Klematis i den första gruppen blommar mellan April och juni och bör beskäras tillbaka till levande trä endast efter bud paus. Klematis som producerar blommor på både gamla och nya tillväxt har två vågor av blommande--en våg under maj-juli på tillväxt från föregående säsong och en annan i slutet av sommaren på den nya tillväxten. Dessa klematis bör beskäras tidigt på våren ta bort deadwood.

Underhåll

Även om clematis inte har någon allvarlig skadeinsekter, kan clematis vissnesjuka vara ett problem ibland. Drabbade clematis vinstockar upplever en plötslig vissnande och dö. Döda vinstockar bör beskäras till marknivå, bort och förstörs. Clematis vanligtvis skickar upp nya, friska skott.

När plantering

Klematis kan beskäras tillbaka efter plantering för att främja tillväxt. Efter plantering, trimma små vinstockar ca 12 inches över marken eller en uppsättning låg knoppar som kommer att tvinga flera grenar och ytterligare skott.