Kommer Impatiens växa i Full sol?

Tillsammans med coleus och caladium, impatiens är ett bergsäkert blommande växt för skuggiga trädgård platser; men kan de odlas i en solig trädgård om vissa faktorer anses. Stjälkarna av impatiens är vaxartad och saftiga med massor av fukt. Om för mycket solljus värms upp bladen och jorden runt impatiens, sker vissnande snabbt, särskilt om marken är torr. Om frosten aldrig inträffa, impatiens fortsätta att växa på obestämd tid, kvarstår som en örtartade perenna.

Typer

Garden centers över hela USA odla och sälja två typer av impatiens. Den vanligaste typen av impatiens (Impatiens Lisa) växa som en förgrening kulle 24 inches lång och lika bred. Bladen är ljust gröna och tunn men ovala. Dessa impatiens snabbt skålla eller torka upp om den utsätts för direkt sol strålar från vår till höst. Hybrid nya Guinea impatiens, tolerera dock betydligt mer direkt sol--även på sommaren--utan mycket bekostnad. Dessa typer är tjockare härrörde med större, mörkare gröna blad och mogna upp till 18 inches lång och bred.

Ljusförhållanden

Plantera gemensamma impatiens där de få ljusa, indirekt ljus i partiskt till full skugga platser. De bör få mer än fyra timmar av direkta solstrålarna, främst när solen är låg antingen på morgonen eller kvällen. Nya Guinea impatiens blomma bättre i ljusare ljusförhållanden. Plantera dem där de får partiell sol till halvskugga, mellan fyra och åtta timmar av direkt sol varje dag.

Regionala överväganden

Solljus intensitet och värme är större i de sydligare breddgraderna i USA Medan impatiens kan blomstra i nästan full sun villkorar i sval sommar områden nära Seattle, Minneapolis eller Boston, kommer de snabbt vissnar och torka upp i full sol längre söderut eller på högre höjder med torra luft. I Hawaii, Puerto Rico och södra Florida, får alla impatiens odlas i partiell till fullständig solen under den frostfritt vintrar månader från November till februari. I södra USA, alltid växten impatiens med betydande skugga, särskilt från 9.00 till 18.00. under sommaren.

Behovet av fukt

Trädgårdsmästare kan kompensera några av de skadliga effekterna av för mycket direkt solljus på impatiens genom övervakning markfuktighet. Växter med en ständigt fuktig jord, men inte blöt blöt, kommer inte vissnar eller skålla så snabbt som de växer i torrare jord. Mulching mark hjälper skuggar marken och håller jorden kallare och fuktigare längre. Ändra trädgård jordar med massor av organiskt material såsom gödsel eller kompost bördiga och fukt bevarande av alla jordtyper, särskilt sand.