Kommer att växa tomater fortfarande om en del av övre stjälken blir avbrutna?

Kommer att växa tomater fortfarande om en del av övre stjälken blir avbrutna?

Det finns ingen bättre provsmakning tomat än en du har växt själv. Ännu växande dem har sina utmaningar. Tomatplantor är lätt skadas i kraftiga vindar eller samtidigt som de beskäras eller utbildad. Trasiga stjälkar kan innebära problem för en tomatplanta, speciellt när unga. Omfattningen av skador beror till stor del på om anläggningen är bestämd eller obestämd.

Determinate tomater

Bestämd, eller "bush" tomater, är mer kompakt och behöver mindre stöd under odling. Frukten av dessa tomater produceras i kluster på ändarna av grenarna. Bestämda sorter producera en sats av frukt som mognar samtidigt. Dessa typer av tomater är lättare att skörda och användbar när tomater behövs i stora kvantiteter, som för att göra sås. En trasig stjälk på en bestämd tomatplanta kan minska dess avkastning eftersom potentiella knoppar för frukt togs bort.

Obestämt tomater

Obestämt tomatplantor växer större och producerar frukt längs stjälkar. De behöver mer stöd än de bestämda sorterna, men fortsätta att producera deras frukt under hela säsongen. Trasiga stjälkar på obestämt sorter är inte allvarliga problem eftersom de inte har tid, energi och utrymme att växa nya knoppar och producerar ny frukt. Det bästa sättet att ta reda på om din tomatplantor är bestämd eller obestämd är att titta på taggen plantskola eller slå upp dem i plantskola kataloger.

Behandling

Det finns inte mycket som kan göras för att hjälpa växter vars stjälkar har brutet av helt. Dock om stjälken bryts delvis kan det läka sig själv om den försiktigt är knuten till ett stöd, som en bambu insats. Vad du använder för att fästa stjälkarna till sitt stöd, se till att det är mjukt och kommer att "ge" med växten växer. Trädgårds-band eller tygstycken göra bra val. Ta bort banden När stjälken har läkt.

Förebyggande

Tomatplantor går lätt sönder om behandlas alltför grovt. Skador sker oftast när anläggningen är att beskäras eller satsade. Var försiktig när du flyttar eller knyta stjälkar för att undvika att dra dem förbi bristningsgränsen. Ta särskild hand om unga tomatplantor, som en trasig stjälk kan döda eller allvarligt hämma det.