Kan en ny Azalea Bush växa från ett snitt från en gammal Bush?

Kan en ny Azalea Bush växa från ett snitt från en gammal Bush?

Beroende på art, kan azalea busken (Rhododendron spp.) vara vintergröna eller lövträd. Vintergröna azaleor är härdiga i US Department of Agriculture plant härdighet zon 6 till 9, medan de flesta av de lövfällande arterna är lite härdigare och trivs i USDA zoner 4 till 9. Det är möjligt att växa en ny azalea buske från ett gammalt, men eftersom den förökning för var och en är lite annorlunda, är det viktigt att veta om din gamla azalea bush är lövfällande eller vintergröna. Ta lövfällande azalea styckning i slutet av våren och vänta tills sommaren ta vintergröna azalea styckning.

Beredning

Eftersom stjälkar full av fukt göra bättre sticklingar, vatten azalea morgonen dagen innan du planerar att ta Sticklingen. Fyll behållaren du kommer att plantera Sticklingen in med en blandning av lika delar av torv och perlit. Torv kan vara utmanande att våt så hålla hälla vatten över den och rör blandningen tills det är jämnt fuktig. Använd en penna att peta en plantering hål i mitten av blandningen, Ställ grytan åt sidan rinna medan du dig ut i trädgården för att ta Sticklingen sedan.

Skär

Välj en vintergröna azalea stam som är mellan hårt och mjukt. Om det böjs lätt, är det för grön, och om det fästs när böjda är det alltför mogna. Bästa stjälkarna har en knopp på toppen. Om du föröknings en lövfällande azalea, välja en stam på grön, mjuk scenen som böjer sig lätt. Skär en 4 - till 5-tums längd av skott. Snäpp loss eller Använd vass sax för att klippa av alla bladen utom de fyra.

Plantering

Skrapa Barken bort botten tum av vintergröna azalea styckning och doppa det skadade området i en flat tallrik fylld med flytande fungicid, sedan i förberedda hålet på medellång och plantering. Lövfällande styckning kräver lite mer förberedelser. Doppa botten tum av styckning i en kopp vatten och sedan rulla den i böka hormon pulver. Skaka styckning för att ta bort överflödigt puder och hålla fast botten i förberedda hålet i plantering potten.

Böka

Både löv- och barrskog azalea sticklingar kräver fuktighet att producera rötter, så Skjut potten i en plastpåse och förslut den. Placera lövfällande styckning ovanpå en värme matta, 75 grader Fahrenheit. Både sticklingar kräver indirekta solen. Fyra veckor efter plantering, gödsla lövfällande azalea skärning med en lösning av 1/2 matsked 23-19-17 gödselmedel i 1,5 gallon vatten. Vintergröna azalea sticklingar är mottagliga för rot ruttna så ge jorden en fungicid skölj en gång i veckan, med start en vecka efter plantering. Använda 3 msk av Kaptan i 1 gallon vatten. Båda typerna av azalea sticklingar bör root inom fyra till åtta veckor.