Kan du plantera en rosenbuske i metall kruka?

Kan du plantera en rosenbuske i metall kruka?

Även om rosor (Rosa spp.) är traditionellt planterade i marken, kan plantering i metall krukor lägga en modern stil till din trädgård, göra trädgårdsskötsel enklare och spara utrymme. Metall krukor fungerar bra för mindre varianter, såsom floribunda, grandiflora, hybriden te och miniatyr rosor, som oftast växer i US Department of Agriculture växt härdighet zoner 4 till 8.

Fördelar

Metall krukor fungera bra om du har begränsat utrymme eftersom krukor ryms i små utrymmen som uteplatser eller balkonger. Till skillnad från tyngre behållare av lera eller trä, är metall krukor, som tillverkas av zink, lätta. Detta gör dem ett smart val om du har ryggproblem eller begränsad rörlighet. Ljus metall krukor kan lätt nås om placerad på en bänk eller stå, flyttade in i soliga platser om området har för mycket skugga eller flyttas inne vid dåligt väder.

Att välja förpackningsmaterial.

Galvaniserad och icke-galvaniserad stål krukor fungerar bra för rosor. Galvaniserat stål visas blanka på första, men kommer att korrodera och bleknar med tiden. Det är också hög halt av kadmium och zink, vilket kan orsaka jord toxicitet på höga nivåer. Om detta gäller dig, använda icke-galvaniserat stål. För att förhindra rostfritt stål och andra metaller från rost, placera en inconspicuous plastkruka eller liner inuti metall potten och potten din rosenbuske i liten kruka eller liner. Zink krukor rostar endast om den utsätts för extrema väderförhållanden under långa perioder. För utseendet av metall utan korrosion, prova en faux metal potten eller planter av polymerer, plaster och hartser. Faux metal motstår rost, är vanligen lätta och är billigare än metall. Om metall potten har dräneringshål, borra dem eller välja en behållare med hål.

Pottstorlek

Välj en pott som är stora nog att rymma en mogen planta av den sorten som du har valt. För stora floribunda, buske rosor, hybriden te eller grandiflora rosor, Använd en 15 gallon pott. För mindre floribunda använder en 10 gallon pott och för miniatyr rosor, använda en 4 till 5 gallon pott.

Plantering

Rosorna behöver dränering, så plantera dem i en blandning som innehåller perlit. Framgångsrika formler inkluderar sterila soilless medier med upp till 50 procent perlit, eller en blandning av 30 procent kompost, 30 procent perlit och 40 procent matjord. För att utveckla rötter, Lägg till 1/4 kopp superphosphate per stor gryta eller 1 msk per liten kruka. Ändra smutsa en gång vart tredje år och gödsla en gång per vecka på rekommenderade hälften, vanligtvis 1/2 matsked per 1 gallon vatten. Eftersom metall behållare inte är porös, behåller de fukten längre än porösa krukor. Vatten när taket 1 tum av marken är torr, upp till två gånger dagligen i varmt väder. Reflekterande metall krukor kan också leda värme, som kan vara bra om temperaturen sjunker plötsligt. På baksidan, kan att placera metallbehållare i ljusa solen bränna rötter, så Undvik att lämna krukor i den heta solen hela dagen. Experimentera för att hitta den bästa platsen för din rose.