Hur man odlar örter i zon 4

Hur man odlar örter i zon 4

Växande örter i kyligt klimat i norra USA kan vara en utmaning. I USDA härdighet zon 4, som omfattar områden i Minnesota, Montana, Nebraska, Iowa, North Dakota, South Dakota, Wyoming och Iowa, kan kvicksilvret lod att straffa temperaturer så låga som-40 grader Fahrenheit. Så länge du planerar för det klimatet vinterkylan, gör örter bra i somrar som vanligtvis klar, varm och torr.

Instruktioner

• Besök en lokal Handelsträdgård som specialiserat sig på örter, sedan läsa taggarna plantskola noga för att fastställa vad örter kan vara lämpliga för din klimat. Vissa örter, såsom temyntor, vallört, Dragon och mynta kan överleva kalla vintrar med en skyddande beläggning. Andra, som mejram, rosmarin och citron verbena bör planteras i behållare och övervintrat inomhus. Andra örter, såsom basilika, persilja och dill är ettåriga växter som kommer att leva endast en enda säsong. De flesta årliga örter kan planteras i marken eller i behållare.

•Plant örter efter sista frosten på våren, vanligtvis runt mitten av maj i USDA härdighet zon 4. Dra nytta av den korta växtperioden genom att plantera små plantor, som örter odlas av utsäde kommer att ta för lång tid att etablera.

•Förbered jorden i den soligaste platsen i din trädgård, som de flesta örter kräver full, dagslånga solljus. Förbättra jorden, som örter kommer inte att växa bra i fuktig, cool, dåligt dränerad jord. Förbättra jorden är särskilt viktigt om din jord är lera-baserat eller komprimerade. Spade eller tills jord till ett djup av 15 till 18 tum. Ta bort stora stenar eller jordklumpar. Sprida 4 till 6 inches av organiskt material som gödsel, gräva ruttnade blad, strimlad bark eller kompost över toppen av smutsa, sedan det organiska materialet in i topp 8 till 10 inches av olja.

•Använd en spade eller en murslev att gräva ett hål för varje ört växt. Placera örten i hålet med toppen av jordklumpen något över toppen av smutsa. Undvik plantering örter för djupt, som täcker upp på roten bollen kan orsaka örten att ruttna, särskilt i kall eller fuktig jord.

•Plant anbud örter i behållare fylld med kommersiella planteringsjord mix. Använda behållare med dräneringshål i botten, som bra dränering är avgörande för örter. Som en tumregel, kan en ört planteras i varje gallon behållare utrymme. Placera behållaren i fullt solljus.

•Spread 1 till 2 inches av marktäckning runt, men inte ovanpå, ört växter. En ljus lager av kompost kommer att hålla en jämn mark temperatur, att hålla rötterna varm under tidig vår, och svalka under de heta sommardagarna.

•Water örter grundligt efter plantering, sedan vatten inte örterna igen tills toppen 2 till 3 inches av jorden känns torr. Att låta jorden torka ger god luftcirkulation till rötterna, och hjälper till att hindra röta och svampsjukdom. Alltid vatten tidigt på dagen, som nätter kan vara kyligt i USDA zon 4, även under sommaren. Vattning kan tidigt örter att torka innan temperaturen sjunker. Vatten vid basen av växten och undvika vätning lövverket.

•Bring container örter inomhus före första frysa under hösten. Placera örter i ett soligt fönster och vatten när toppen 2 till 3 inches av jorden känns torr.

•Water i-malda örter innan första frysningen, som örter stressade av brist på vatten kommer inte att tåla iskalla temperaturer. Vatten då och då under vintern om vintern är torr med ingen snötäcke.

•Kapa hardy perenna örter ner efter första hårda frysningen, lämnar bara 1 till 2 inches av stjälken kvar. Omge anläggningen med en bur av hönsnät. Diametern på buren bör vara cirka 12 inches bredare än diametern av anläggningen.

•Fyll hönsnät buren med minst 6 inches av kompostmaterial. Använd en isolerande kompostmaterial som halm, torrt, hackade blad eller Barr. Undvik våta löv, som kan bli packad. Kompost är särskilt viktigt om örter inte är skyddad av snö. Ersätta kompostmaterial hela vintern om det blåser bort.