Hur man odlar liguster Ligustrum snabbt

Hur man odlar liguster Ligustrum snabbt

Billigt och snabb att etablera, privets (Ligustrum spp.) har planterats som snabbväxande häckar i generationer. Golden och brokiga sorter används också som förlaga buskar. Privets är snabba odlare, med gemensamma hedge arter som japansk liguster (L. japonicum) kan växa 25 inches eller mer varje år. Detta är glädjande om du bråttom att etablera en privat skärm, men vara beredd att ge växterna en frekvent hårklippning om du föreställa sig en formell, klippt häck. Snabb tillväxt kräver endast ett minimum av uppmärksamhet.

Instruktioner

•Plant dina liguster buskar i full sol för snabb, tät tillväxt. Ligustrum växer i halvskugga men tillväxttakten är långsammare. Brokiga sorter som Tricolor och Variegata återgå till alla gröna i skuggan, som kommer att gula former såsom den gyllene vicary privet.

•Plant privet buskar i väldränerad jord. De är anpassningsbar till ett brett utbud av markförhållanden men växer bäst i bördig jord med god dränering. Ligustrum planteras i ständigt våt jord är mottagliga för rotröta, en dödlig svampsjukdom.

•Feed privet växter i tidigt på våren och midsommar med en buske gödselmedel. Följ paketet riktningar noggrant för korrekt tillämpning beloppen, som alltför mycket gödsel kommer att skada rotsystemet och stunt eller döda växterna. Oavsett om du väljer en torra eller flytande gödselmedel, alltid gälla produkten redan fuktig jord att förhindra frätskador på rötterna.

•Prune av blomknoppar när de visas i slutet av våren så att alla anläggningens energi går till att producera stjälkar och blad, inte blomma och frukt. Detta hjälper också förhindra spridning av anläggningen i naturen, ett allvarligt problem i vissa stater.

•Water din privets ofta tillräckligt för att hålla jorden fuktig men inte blöt. De behöver extra uppmärksamhet under utökade heta trollformler och blåsigt väder.

•Spread 2 - till 3-tums lager av kompostmaterial över den buske rotzonen att bevara fukt och motverkar ogräs som konkurrerar med busken för vatten och näringsämnen.

Tips & varningar

  • Det kan verka kontraproduktivt intuitivt, men snittet nyplanterade privets tillbaka med hälften om plantskolan inte har redan formade anläggningen för dig. Denna drastiska beskärning tvingar anläggningen att producera många side skott, vilket ger dig en fylligare, tätare växt, och hjälper till att rötterna etablera förr.
  • Även om insekter och sjukdomar är sällan ett allvarligt problem, kolla din privets ibland, som tidiga angrepp är lättare att kontrollera och mindre stressande för din anläggning. De vanligaste insekterna är vita flugor och skala. Rotröta, de mest allvarliga sjukdomar som drabbar Ligustrum, vara inte ett problem om buskarna har bra dränering.