Hur man odlar Kiwi i zon 5

Hur man odlar Kiwi i zon 5

Kiwi är en woody vinranka Actinidia släkte, som växer naturligt i södra Kina. Kommersiella odlare odlar denna växt för sina ätliga bär i flera länder, framför allt Italien och Nya Zeeland. Det äggformade bär av kiwi har en syrlig smak med ljusa gröna kött. Vissa typer av kiwi är härdig ner till US Department of Agriculture härdighet zon 5, vilket innebär att dessa växter tål temperaturer ner till minus 20 grader Fahrenheit. Trädgårdsmästare måste växa kiwi växter av båda könen att erhålla kiwifrukt.

Instruktioner

•Obtain en frost-hardy arter av kiwi från en kommersiell plantskola. Actinidia kolomikta är mest frost-hardy kiwi och kan tolerera USDA härdighet zon 3. Actinidia arguta och Actinidia purpurea har också möjlighet att växa i USDA zon 5.

•Välj en plantering webbplats för kiwi plantorna i full sol på en södra vetter mot sluttningen. Detta ger den bra dränering som kiwi kräver störst exponering för solen. Dessa växter tål olika jordtyper, så länge det inte är tung lera.

•Plant en manlig kiwi planta för varje sex kvinnliga växter. Detta förhållande ger bästa balans mellan pollinering av manliga växter och fruktproduktion av kvinnliga växter. Utrymme honan växter minst 8 fot isär och placera de manliga växterna inom 50 fot av kvinnliga växter.

•Water kiwi växter med 2 inches av vatten per vecka under den första växtsäsongen. Dessa växter är relativt torka efter det första året av tillväxt.

•Styr en 5-fots post i marken i slutet av varje rad. Fäst en cross bit 5 fot i längd till toppen av inlägget. Avbryta en längd av tung tråd mellan de två inlägg från vardera änden av arga lappar.

•Prune kvinnliga vinstockar på vintern och manliga vinstockar på sommaren. Ta bort alla sjuka och skadade vinstockar förutom några grenar som produceras frukt förra året. Skär alla utom en ledare från varje ny vine och binda att ledaren en spaljé tråd med snöre. Trimma 1 år gamla vinstockar så att de har åtta till tolv tillväxt knoppar.