Hur man kompost sot

Sot är ett värdefullt tillskott till bakgård kompost högar. Används med måtta, det väcker de alkaliska nivåerna i jord och ger en långsam frisättning av kväve över tiden. Aska och sot är också en viktig källa till kalium. Enligt Cornell University lindrar sot i komposten lukter är associerad med förfalla vegetabiliskt material. Vara noga med att inte använda för mycket, ändå. För mycket sot och aska kommer att ta upp kväve från marken i stället för att skingra det.

Instruktioner

•Collect sot från en öppen spis eller eld grop i en liten behållare med en matsked eller mätglaset. Använd inte aska eller sot från en kol grill. Rester från tändvätska och kemikalier från träkol briketter är giftiga för växter. Sätt locket på behållaren att hålla sot från blåser bort.

•Measure ut en liten mängd sot för din komposthög när du är redo att slå den. Sot du använder bör uppgå till 1 del aska till 20 delar kompost. Mer än så blir jorden i din trädgård för alkaliska när det är dags att blanda i komposten.

•Sprinkle sotet i kompost högen medan du slår det med en grep eller spade. Arbete det i tills det sprids jämnt i hela högen.

•Lägg till kompost till din trädgårdsjord som du normalt skulle, sprider sig i jorden och vrida den under med en spade innan plantering. Sotet kommer att öka kalium, kaliumklorid och kväve nivå som det bryts ned under hela växtsäsongen.

Tips & varningar

  • Välj en lugn eller regnig dag att lägga Sot till en utomhus kompost högen. Om det är blåsigt, kommer att det blåsa bort eller få hela din kläder. Stå vindsidan samtidigt hälla sot om du inte kan undvika vinden.
  • Inte sprids aska direkt i klumpar eller pålar i din trädgård. Det kommer att höja de salt i jorden till en toxisk nivå för växter.