Hur man gör gamla hederliga hushållsarbete

Hur man gör gamla hederliga hushållsarbete

Hushållsarbete före införandet av el- och arbetsbesparande enheter var mycket mer arbetsintensiva och tidskrävande än det är idag. Kvinnor för sina starka armar och ryggar för att utföra hushållsarbete sysslor som slog mattor på ett klädstreck med en trä paddel att ta bort damm och smuts, och tvätta kläder nära en bäck eller vid brunnen. Hemmafruar på 1950-talet haft nytta av nyligen tillgängliga elektriska dammsugare, kylskåp, tvättmaskiner, bearbetade livsmedel och redan har monterats kläder. Men jämfört med hushållsarbetet vi utför idag med hjälp av prylar av bekvämlighet, gammaldags hushållsarbete på 1950-talet krävs mer armbåge fett.

Instruktioner

•Straighten huset innan du rengör den. Börja i ett hörn av det första rummet plocka upp felplacerade föremål från golvet och andra ytor. Stapla objekt som hör hemma i andra rum på en vagn eller en vagn som du går. Räta ut ett rum i taget; inte hoppa från rum till rum.

•Feather-damm höga platser och lampskärmar, skaka ur soffa och stol dynor, borste damm från klädsel och damm möbler med en något fuktig trasa besprutas med lite polish eller vax. Starta hög och avsluta låg.

•Scrub toalett och badrum. MOP och skrubba alla kakel eller linoleum golv med bomull sträng mopp och hink med vatten och rengöringsmedel. Var noga med att byta vattnet när det blir ogenomskinlig med smuts. Wet-mop alla trägolv med lite vatten bara. Dammsug mattor och slå området mattor på en rad utanför.

•Ändra täcker minst en gång en vecka och göra sängar varje morgon. På soliga dagar, spridning filtar och täcken på uteplatsen eller över linjer att air-fräscha sängkläder.

•Rengör ut garderober och lådor att undvika angrepp av spindlar eller malar. Använda ceder eller malkulor att skydda ylle plagg, men bara i skåp eller lådor som görs oåtkomlig för barn. Herb eller blomma påsar kan sättas i alla lådor att lämna en trevlig doft.

•Använd tvätta handen i en balja med ljummet vatten och milt rengöringsmedel. Tvätta tröjor i kallt vatten, rulla upp i en handduk att ta bort överflödigt vatten och lägga ut på en annan torr handduk att torka. Spara el genom torkning din maskin tvätt på ett klädstreck i friska luften.

•Ta bort och skaka ut kläder som behöver stryka direkt från den hårtork eller linje för att förhindra överdriven skrynkling. Stryker skjortor från och med ärmar, krage, axlar, rygg och framsida. Veck byxor med tryck och ånga. Hänga upp kläder omedelbart efter strykning.

•Repair och patch kläder. Kläder behöver inte bytas ut när de utvecklar hål eller revor; de kan lappat med iron-on patchar och repareras där de har slitits i sömmarna. Hålla din sömnad sysslor i en korg bredvid din sömnad stol eller någon bekväm stol med bra ljus.

•Bake bröd för veckan och en stek på söndagsmiddag på lördag. Baka några ark av cookies för kakburken, alltför. Om du har tid och utrymme i frysen, förbereda en gryta eller soppa för senare i veckan. Tvätta upp rätter, grytor och kastruller.

Tips & varningar

  • Planera en vecka hushållsarbete rutin. Kvinnor på 1950-talet hade en rutin som såg ut ungefär så här: måndag för att tvätta, tisdag för strykning, onsdag för lagning och sömnad, torsdag för shopping och ärenden ut ur huset, fredag för storstädning, lördag för matlagning och bakning, och söndag off.