Hur får man fläckar av dukar

Hur får man fläckar av dukar

När vänner och familj samlas runt bordet för goda tider och god mat, är olyckor bundna att hända. Duken är ofta offer om såsen dribblingar, ett glas vin spill, tippas en kopp kaffe eller ett ljus smälter. Om du vet vilken typ av fläcken, är du framme, som att veta vad utspillt hjälper du vet det bästa sättet för att behandla fläcken. Viktigaste är att behandla fläcken så snart som möjligt.

Instruktioner

•Treat vin och andra alkoholhaltiga drycker fläckar så snart som möjligt, som socker i alkoholen kommer att lämna en brun fläck på tyget. Plats duken i en diskho eller plastbalja fylld med hetaste vattnet säkert för tyg och några droppar flytande diskmedel. Lägg till 1/2 kopp färg-safe blekmedel om fläcken har redan satt i. Låt duken Blötlägg i minst två timmar, sedan skölj ordentligt. Spray röd-vin fläckar med svalt vatten omedelbart att hålla fläcken från inställningen i, sedan blöta duken i vatten och tvål enligt anvisningarna.

•Treat blod fläckar omedelbart genom att köra en ström av kallt vatten via fläcken. När du har tagit bort så mycket blod som möjligt, placera duken i en diskho eller plastbalja med en blandning av 1 tsk flytande diskmedel, 1 msk ammoniak och 1 quart ljummet vatten. Låt duken att blöt i 15 minuter och sedan gnugga fläcken från fel sida av tyget. Låt duken att fukta med lösningen i ytterligare 15 minuter, sedan skölj ordentligt.

•Scrape torr stearin från duken med en tråkig tabell kniv. När du har tagit bort all vax som du kan placera det färgade området mellan två lager hushållspapper. Tryck på pappershanddukar med ett varmt järn, ersätta pappershanddukar som papperet blir färgas med vax.

•Ta bort kaffe eller te fläckar av mättar fläcken med en tvätt prewash fläckborttagningsmedel. Tillåta fläckborttagningsmedel tränga in fläcken i ungefär fem minuter. Placera några droppar av en tunga flytande tvättmedel på fläcken och gnid tvättmedel i fläcken. Plats duken i en diskho eller plastbalja fylld med varmt vatten och låt duken i blöt i minst två timmar. Lägga till en färg-safe blekmedel i vattnet om kaffe eller te fläcken är gammal. Skölj noga i ljummet vatten.

•Treat pastasås och andra tomat fläckar genom att blötlägga fläcken med en tvätt prewash fläckborttagningsmedel. Tillåta fläckborttagningsmedel att tränga igenom tyget i en till två minuter och sedan gnugga några droppar av en tunga flytande tvättmedel i fläcken.

•Använd en prewash fläckborttagningsmedel såsen fläckar så snart som möjligt. Fyll din tvättmaskin med varmt vatten. Lägga till en enzymatisk tvättmedel och en liten mängd färg-safe blekmedel, enligt anvisningarna på produktens etikett. Låt duken i blöt över natten i din tvättmaskin. Dränera bort vattnet och avsluta med att tvätta duken i varmt vatten och din vanliga tvättmedel.

•Sprinkle salt över smör och fett fläckar för att absorbera fett. Förbehandla fläcken med tvätt fläcken prewash fläckborttagningsmedel, eller gnugga några droppar av tunga flytande tvättmedel i det färgade området.

•Wash duken--för hand eller i maskin, beroende på vilken metod som är lämpligast för tyget--en gång fläckarna är borta. Kontrollera de färgade områdena noggrant innan du placerar din bordsduk i torktumlaren. Om fläcken fortfarande är, upprepa rengöring tekniken eller prova en annan teknik. Placera aldrig en färgade duk i torktumlaren, eftersom värmen kommer in fläcken.