Grödor som växer bra i lerjord

Grödor som växer bra i lerjord

Lerjord, som är tyngre än andra typ jordar, behålla vatten mycket bra, ibland alltför bra för vissa trädgårdsväxter. Vissa grödor trivs och växer bra även i tung lera smutsar, medan andra kommer inte göra bra alls. Lär dig vilka grödor att plantera i lera-rika jordtyper, och har en framgångsrik köksträdgård även i fuktig, kraftig jord.

Potatis

Potatis har ett stort, starkt rotsystem som driver igenom även tunga, fukt-rik lerjord. Plantera potatisgrödorna i rader, 28-34 inches isär, i grunda diken cirka 4 inches djupt. Efter att täcka potatisen, dem i jord högar 1 till 2 inches hög. Potatis föredrar väldränerad jord, som lera inte är, så Lägg en tum tjockt lager av kompost till marken efter plantering potatisen. Genomföra ett bevattningssystem är en bra lösning för att minska vattenhalten i potatis gröda jord.

Ärtor

Ärtor är en gemensam, vine-liknande trädgårds gröda, som växer i lerjord. Ärtor kommer inte växa i temperaturer över 85 grader F, så plantera ärtorna tidigt på våren. Plantorna odla om 60 dagar före förfall. Plantera ärtorna i rader 12 till 18 inches bred längs staket, eller ge dem insatser eller en spaljé att ge stöd. Ärter växa i många jordtyper, även tung lera, trots de föredrar väldränerad platser.

Bladgrönsaker

Lummiga grönsaksodlingar, inklusive kål och grönkål, växer i lerjord. Plantera lummiga grönsaker i slutet av våren eller försommaren, som lerjord inte kan värma så snabbt som andra jordtyper. När plantera vitkål i lerjord, lägga till kompost och gödsel till plantering sängen för att berika jorden. Lägg kål var det mottar fullt solljus med endast ljus eller intermittent skugga hela dagen.