Där i en blomma pollenkorn produceras?

Där i en blomma pollenkorn produceras?

Som mest flercelliga organismer reproducera blomväxter eller blommande växter av sexuell reproduktion. Pollen produceras i anther överförs genom vind, insekter eller djur till stigmatiseringen av en annan blomma (eller ens stigmatiseringen av samma blomman).

Typer

De flesta blomväxter har perfekt blommor, vilket betyder att blommor som producerar både manliga och kvinnliga könsceller. Vissa växter är ofullständig men monoik, vilket innebär några blommor producerar manliga könsceller medan andra producerar kvinnliga könsceller, och några växter som Salix och poppel är tvåbyggare, vilket innebär att enskilda växter är antingen manliga eller kvinnliga.

Funktion

Pollenkorn produceras i anther av blomman, som är en liten och ofta färgade struktur monterad i änden av en grön stjälk kallas en glödtråd. Pollen produceras inom anther kommer vanligtvis päls dess yta så att insekter utfodring från blomman kommer omedvetet överföra pollen på annat håll.

Betydelse

Eftersom blomväxter är beroende av mellanhänder som vind eller djur att hjälpa dem att reproducera, har de utvecklats en mängd olika strategier för att främja deras reproduktion. Vind-pollineras växter, till exempel har ofta små och oansenliga blommor som producerar stora mängder pollen korn, medan blommor som är främst bi-pollineras ofta har markeringar som är synliga i ultraviolett, eftersom bin, till skillnad från människor, kan se i ultraviolett ljus.