Cankers på apelsinträd

Citrus kräfta, en sjukdom som orsakar frukt att släppa av apelsinträd förtidigt, orsakas av bakterien Xanthomonas citri. En mycket smittsam växt sjukdom med allvarliga ekonomiska consequnces, citrus kräfta förklarades utrotas flera gånger under det senaste århundradet endast att återuppstå 1995. Det senaste utbrottet har resulterat i Florida som släpps ut under en citrus kräfta karantän som styr transporten av citrus träd med stränga lagar som reglerar nyinköpta träd. Genom att observera lämpliga försiktighetsåtgärder, kan du förhindra spridning av citrus kräfta.

Funktioner

Citrus kräfta, även kallad bakteriell kräfta, påverkar grapefrukt, citron, lime och apelsinträd, in genom sår och naturliga öppningar kallas stomata. Regn, overhead vattning och översvämningar kan sprida kräfta från ett träd till ett annat. Människor kan också sprida sjukdomen på händer, verktyg och kläder. Symptom på bladen, där de tar form av blister-liknande brunaktig lesioner med fet marginaler; på frukt, där de liknar knaprig sårskorpor och är ofta haloed med gult. och på grenar, där de liknar grå gupp. Distinkt upphöjt utseende av lesioner kan bidra till att skilja dem från skador som orsakats av hagel och kyla och kan hjälpa till att bekräfta en diagnos av citrus kräfta. Förutom orsakar frukter att falla förtidigt, kan svåra angrepp orsaka träd avlövning. Mogen frukt som har lyckats förbli på trädet är vanställd men fortfarande ätliga.

Historia

Citrus kräfta först dök upp i USA på Gulf kusten i början av 1900; Det förklarades utrotas 1933. Ett senare utbrott 1986 i Tampa Bay förklarades utrotas 1994. 1995 återuppstod det återigen på bostäder citrusträd i Miami-Dade County. Under 2004 och 2005 sprida orkaner sjukdomen till 25 olika grevskap i Florida, där det är aktiva idag. Januari 2006, hade sjukdomen blev så utbredd att övergavs utrotning ansträngningar; citrus industrin fokuserar nu på att hantera sjukdomen.

Kontroll

Om du har ett apelsinträd infekterade med citrus kräfta, bör du tvätta händerna med tvål och vatten i minst 20 sekunder, Använd en alkoholbaserad handdesinfektion och ändra dina kläder innan du hanterar andra citrusträd. Du bör även desinficera verktyg för beskärning efter användning med en lösning av 1 uns av hushålls blekmedel till 1 gallon vatten. University of Florida förlängningen rapporterar att citrus kräfta kan hanteras med koppar-innehållande produkter, som används med tre veckors mellanrum under månaderna April till oktober. Konsultera din county extension office för vägledning. Inte skicka prover till county förlängning kontor; be en agent att besöka dig.

Förebyggande

För att förhindra spridningen av citrus kräfta, försök inte att sprida ditt eget träd eller för att transportera citrus växter eller växtdelar, citrus, från Florida. Köp orange träd endast från certifierade plantskolor. University of Florida förlängning rekommenderar att se leverantörens licens, och tillägger att trädet bör märkas med registreringsnummer i plantskolan. Valencia, Hamlin, naveln och ananas apelsiner är de sorter som oftast påverkas.

Planterar apelsinträd i områden som är skyddade från vinden kan ge visst skydd mot citrus kräfta.