Buskar som kan växa i partiell sol & halvskugga

Buskar som kan växa i partiell sol & halvskugga

Det finns hundratals buskar tillgänglig, blir din alternativ långt mer hanterbara när du tittar på växter som tål partiell sol och halvskugga och är också härdiga i din växande zon. När du begränsa det ner ytterligare bland blommande, icke-blommande eller evergreens, ditt val blir ännu lättare.

Evergreens

Endast några evergreens kan tolerera växer i partiell sol, som idegranar och Rhododendron. Att vara hemma i nordstaterna, dessa evergreens kommer att frodas upp till US Department of Agriculture växande zon 4 och kan odla i zon 5 till 7 med lite extra omsorg. Du behöver något surt jord i ett område som är skyddat från vind, värme och full solexponering, med väldränerad fuktig jord.

Blommande buskar

Blommande buskar lägga till dekorativ skönhet i ditt landskap. Buskar som blommar i halvskugga inkluderar serviceberries, redbuds, arrowwood viburnum och dogwood, som producerar blommor på våren, och trollhassel, som producerar gula blommar på hösten. Även om de flesta av dessa buskar behöver fuktig men väldränerad jord att växa, kan grå hundkäx och arrowwood viburnum tolerera de flesta typer av jord och växa i partiell sol. Buskar som falsk indigo kommer att växa i våt jord. Dessa buskar kommer att växa var som helst från zonerna 2-8, men om du bor i varmare växande zoner, vattna dem ofta för att hjälpa dem att överleva värmen.

Icke-blommande buskar

Partiella-skugga, icke-blommande buskar inkluderar den alpina vinbär och några arter av sumak (andra producera blommor). Det finns också långsamt växande träd gillar amerikansk avenbok och ironwood. Dessa växter kan tolerera växer i zonerna 3-8, vilket gör dem mångsidiga landskapsarkitektur val för områden med partiell sol.

Markförhållanden

Om inget annat anges, kräver de flesta buskar odlas i partiell sol väldränerad, lerig jord som är något surt. De kan kräva smutsa bo fuktig, men om vatten samlar där dessa buskar växa sedan rotsystem kan ruttna. Även om det finns några partiella-shade buskar lämpliga för allmänt växande i lera-liknande och våt jord, som pussywillow buskar, växter odlas i den typ av jord behöver full sol för att trivas, och kan kräva mer underhåll att leva i partiella-sun villkorar.

Hjälp och råd

Plantskolor och landskapsarkitektur företag bör vara bekant med de bästa sorterna av partiella-skugga eller partiella-sön buskar för ditt område. Om de inte har ett tillräckligt brett urval eller om du vill ha mer information, kontakta en botanisk trädgård. Vissa statliga universitet har jordbruk program med utbildad personal att ge dig råd.