Bästa hortensia för solen

Uppskattad av både trädgårdsmästare och florister för deras stor blomma kluster, är flera arter av hortensia buskar tillgängliga för amerikaner att växa. Beroende på klimat, inklusive din höjd och latitud, finns det en hortensia växten väl lämpad för villkoren i din trädgård. I allmänhet, alla hortensior bäst om ökat partiell sol till halvskugga, tar emot direkt sol på morgonen och skugga på eftermiddagen. Två arter är dock bäst när din trädgård ger endast hela dagen solsken.

Arter

De bästa hortensia arterna för full sol är vippans hortensia (Hydrangea (växt)) och oakleaf hortensia (H. quercifolia). Detta utesluter inte användning av andra arter, däribland bigleaf hortensia (H. macrophylla) i soliga trädgårdar, men vippans och oakleaf typer är den mest toleranta mot mer solljus och mindre petiga i denna miljö. Ett flertal sorter finns för båda arterna, öka tillgängliga alternativ för Blomningstid, blomma klusterstorlek och mogna buske storlek. Odla vippans hortensia i US Department of Agriculture plant härdighet zon 3 till 8 och oakleaf hortensia i zon 5 till 9.

Regionala insikt

I norra delarna av USA, och där somrarna är ganska svalt, de flesta hortensia växer bra i nästan hela dagen solsken utan bekostnad. Nyans, är speciellt på eftermiddagen, mycket viktigare i områden där somrarna är långa och varma, eller nederbörd och luftfuktigheten är låg. Inte alla hortensior är lämpliga för alla delar av USA. Brutalt kalla vintrar kan döda eller hämma vissa arter, men inte skadar andra. vippans hortensia är mer vinter-hardy än oakleaf och bigleaf hortensior, t.ex. Hortensior också behöver en vinter dvala, och är därför inte en långsiktig växt för tropiska eller subtropiska regioner.

Förbättra Sun tolerans

Även lite afternoon skugga är fördelaktigt för den mest sol-toleranta vippans och oakleaf hortensior, är hela dagen solen bättre om markförhållandena är genomgående hög kvalitet. Någon hydrangea odlas i ett jämnt fuktig, växer väldränerad jord som är rik på organiskt material bättre i solen än en i en torr eller näringsfattiga jord. Ändra både sand och lera trädgård jordar med massor av kompost och ruttnade gödsel före plantering vippans och oakleaf hortensior. Även kompost jord till ett djup av 3 eller 4 inches, eftersom kompostmaterial sparar markfuktighet och nyanser och kyler marken under värme av sommaren och i soliga eftermiddag timmar.

Vatten

Fuktig rötter offset uppvärmning, torkning effekterna av för mycket sol i hortensior. Aldrig över vattnet en hortensia så jorden är fuktig eller översvämmade, eftersom det leder till rotröta och svampsjukdomar. Vattna efter behov att komplettera nederbörd för att bibehålla ett jämnt fuktig jord. Sandiga jordar kräver mer frekvent vattning än loam och lera typer. Full-sön exponeringar ökar behovet av en fuktig jord. Annars hortensia lämnar skålla, få gula eller bruna kanter, eller abortera lämnar i ett försök att bevara fukt på anläggningen.