Är tulpaner giftiga för människor?

Är tulpaner giftiga för människor?

Det skulle inte falla de flesta människor som ser på en vacker säng blommande tulpaner att växterna skulle vara ätliga. Ibland, men åts tulpaner. I Holland under andra världskriget, människor svälter, så de försökte äta några av tulpanlökar de upp för handel. Ibland nyfikna människor noterade lökens likhet med en lök och använde dem som lök substitut. Alla delar av växten utom kronbladen, men innehåller giftiga ämnen som kan orsaka sjukdom.

Symtom på Tulip förgiftning

Tulpaner innehåller alkaloid och Glykoside föreningar som är giftiga och är koncentrerade till glödlampan. Äta tulpanlökar kan orsaka yrsel, illamående, buksmärtor och, sällan, kramper och död. I ett fall som rapporteras av David Spoerke och Susan Smolinske i "Toxicitet av krukväxter" personer som äter en varm maträtt som innehåller tulpanlökar utvecklat svårigheten i andning, svettning, kräkningar och intensiv salivation inom 10 minuter från äta skålen men alla återhämtat.

Giftiga föreningar

Alkaloid glykosider består av en molekyl där en socker är länkad med syre till en annan förening som oftast innehåller kväve. Magsafter remsa socker molekylen från den andra föreningen genom att bryta den syre bond, göra dem till giftiga föreningar. Sällan, kan tulip glykoproteiner orsaka mänskliga röda blodkroppar att klumpa ihop. Tulpaner tillverkar glykosider tulipalin A och B och tuliposide A och B som en del av normal växt utveckling snarare än producerar dem som svar på patogen attacker.

Hudproblem

Två allergener i tulpanlökar är tulipin A och tulipin B, som kan orsaka hudutslag och spika sprödhet. Personer som hanterar tulpanlökar i trädgårdsodling insatser eller tulip-förpackning skjul och har en hög exponering för tulip lampa damm kan utveckla symptom inte bara i händerna men i delar av kroppen som inte har rört lampa damm. Ett tidigt symptom på tulip dermatit stickningar i fingrarna. Symtom kanske inte visas förrän 12 timmar efter exponering för tulip allergener, och inte alla människor är känsliga för allergener. Ring en Giftinformationscentralen eller läkare om symptom av tulip förgiftning.

Andra reaktioner och användningsområden

Känsliga personer kan också utveckla allergiska symtom i näsgångarna och ögonirritation, konjunktivit och svullna ögonlock. Ibland tulip kronblad, som inte är giftiga, fungera som garnering eller ingredienser i desserter och sallader. Smaken varierar beroende på sorten används med smaker allt för söt sallad till baby ärter eller gurka. Blommor, kan dock innehålla allergisk ämnen som vissa människor är känsliga för. Om du upplever stickningar eller domningar genom att röra vid blommorna eller ha några tvivel om att äta dem eller servera dem, Använd inte kronbladen.