5 smutsigaste hemligheter i ditt kök (och hur man rengör dem)Även en till synes fläckfri kök kan vimlar av bakterier och bakterier, ofta på platser du aldrig ens skulle tro dem vara. Dessa mikrober sprids lätt, väg från skärbrädor, låda knoppar och bänkskivor till ditt ätande köksredskap, mat och slutligen ditt matsmältningssystem, där de kan göra dig sjuk.

Mikrober kan inte ses med blotta ögat, naturligtvis, så kan man ibland undra om du har faktiskt desinficeras ditt kök eller bara sprida bakterier runt. Det finns ingen anledning att gräma: experter säger att med lite medvetenhet och beredning, kan du hålla ditt kök och dess innehåll bakteriefria.

Dörrhandtaget kylskåp

5 smutsigaste hemligheter i ditt kök (och hur man rengör dem)

Mikrober som lever på kyckling, fläsk och nötkött finns nästan alltid på ett kylskåp dörrhandtag, enligt Dr Eric E. Schadt, ordförande för institutionen för genetik och genomik vetenskaper vid Mount Sinai School of Medicine och vetenskapliga chefstjänsteman Pacific biovetenskaper.

Grodden blogger Jo Dickerson håller, säger korskontaminering är det största problemet i köket.

Dickerson, som — i bloggen "Bajs på ett Hot Tin Slide" – skriver om hennes bakterie-fokuserade uttryck för tvångssyndrom "och olika andra otäcka fobier," sade, "Människor förmodligen cross-förorena hela tiden i köket och aldrig inse det"

"Till exempel," säger hon, "om de förbereder kyckling och når in i lådan för en gaffel eller kniv, de har fått kyckling bakterier på det låda handtag och sedan på redskap inuti lådan också."

Handtvätt är det snabbaste och enklaste sättet att förhindra att denna förorening, säger Dr Ellen Neuhaus, direktör för infektionssjukdomar i östra Connecticut hälsa nätverk i Vernon, Connecticut. Problemet, säger hon, är att många människor inte vet hur man korrekt att tvätta händerna.

"Konsten att göra korrekt handhygien är att använda tvål och vatten i 15 sekunder och att stänga av kranen med en pappershandduk eller armbågen," förklarar Neuhaus. "Stänga det med händerna endast recontaminates händerna med mycket organismer som fanns på dem. när de öppnade vattenpost."

Rengöring köksgolvet

Kök golv växa snabbt smutsig från alla gångtrafik, tappad mat och utspilld vätska. Det finns flera bekvämt men effektiva alternativ för att rengöra dem.

Ammoniak

Hur du använder:

Blanda 1 msk av ammoniak, 1 tesked flytande tvättmedel och 2 koppar vatten. Svamp i området med blandningen, skura vid behov.

Varningar:

Ammoniak kan orsaka ögonirritation och kan påverka din andning. Ventilera området väl och hålla ammoniak från små barn och husdjur.

Hushålls blekmedel

Hur du använder:

Blanda 1 msk av blekmedel i 1 dl varmt vatten. Blötlägg området med den lösningen, lämna det på i 10 minuter. Följa upp med en mopp eller svamp.

Varningar:

Blekmedel kan orsaka hudbrännskada om de används felaktigt. Späd den korrekt för att undvika korrosion. Ventilera och hålla det borta från små barn och husdjur.

Vinäger

Hur du använder:

Blanda 1/4 kopp vit vinäger med 1 dl varmt vatten. Sponge ner området med blandningen omedelbart.

Varningar:

Säker för användning under de flesta omständigheter.

Kranen

Rent vatten är grundläggande vid framställning av livsmedel, är det ofta förbises i utvecklade länder, där rena, renare vatten är en självklarhet. Men vissa situationer kräver försiktighet.

Om du använder brunnsvatten, till exempel bör du vara medveten att det är mottagliga för marken gifter och septisk läckage, särskilt i tider av kraftiga regn. Kommunalt vatten kan vara behäftade till följd av en trasig vattenledning eller betydande översvämningar. I båda fallen har ditt vatten professionellt testade innan du använder den i din mat, och när i tvivel, använda vatten på flaska eller ett filtreringssystem.

"Kom ihåg, något du använder i förberedelsen av din mat potentiellt lämnar partiklar"oavsett"på din mat," säger före detta bageri anställd kock Moira Parker i Vancouver, British Columbia. "När du lagar mat med vatten, vattnet hamnar i maten, och något i vattnet skulle komma in i din mat."

Den maträtt handduken

Folk tänker oftast på deras maträtt handdukar som bakteriefri eftersom de vanligen torkar bara nytvättad händer och rätter på dukar. Men efter rätterna har utplånats torr, handdukar fortfarande våt. Att fukt plus värmen i köket gör dem prime grogrund för mikrober.

Parker råder ändra maträtt handdukar ofta och tvätta dem i blekmedel.

I sitt eget hem har hon en separat uppsättning dekorativa handdukar som hon tar fram endast när företagsbesök. När hennes gäster ledighet, Parker sätter den dekorativa handduken bort och använder vanliga sådana för maträtt torkning.

"Det är en bra idé att ha olika för varje dag i veckan, säger hon. "Jag har vanligt fula sådana. Jag bryr mig inte om huruvida de få färgade eller slet."

Svampar

5 smutsigaste hemligheter i ditt kök (och hur man rengör dem)

Bara för att du använder din svamp för rengöring betyder inte att det är rent. I själva verket Dickerson säger, svampar är bland de smutsigaste posterna i köket.

"Ett stort misstag jag ser ofta är folk torka ut diskbänken och sedan använda samma svampen för att torka räknarna, säger hon. "Diskbänken är bara om den smutsigaste platsen i hela huset och det kryllar positivt farliga bakterier och bakterier--E. coli och salmonella i synnerhet. Du vill inte att utplåna din diskbänk och sedan sprida dessa bakterier till annan yta, speciellt dina bänkskivor där du förbereda mat."

Den enklaste lösningen är att regelbundet köpa nya svampar. De är inte dyra. Men om du inte kan hantera det, rengör dem med värme, säger Angela Mariani, adjungerad biologi professor vid University of Maryland.

"Mikrovågsugn din svamp," råder Mariani. "Hög värme dödar av majoriteten av mikrober som bor där."

Diskhon avlopp

Bara för att du inte kan se det betyder inte att det inte är där, och insidan av handfat avlopp förbises ofta av hemmafruarna som faller offer för "ur sikte, ur sinne" mentaliteten. Men mörka skrymslen i vasken är perfekt grogrund för bakterier, mögel och mjöldagg.

Med tanke på tiden, kan dessa patogener krypa in i din allmänna diskbänken bassängen och infektera någon ren rätter du placera det efter tvätt. De kan också leda till bugg infestationer. Rinna fluga larver utvecklas genom att mata på bakterier och organiska material som kolonisera i otvättade avlopp. Kackerlackor och myror kanske lockas till värme, väta och mörker där, även om det finns inga bakterier växer.

Parker föreslår hälla kokande vatten ner alla handfat avlopp på veckobasis döda alla mikrober och andra fel som bor där. Dickerson säger hon använder blekmedel för att få bort resterna.

"Jag gillar att behandla min diskbänk som det kommer att döda mig," Dickerson skämt. "Du behöver inte vara så tokig i det, men Använd sunt förnuft-- och en liberal hjälpande av blekmedel."